Zupa fasolowa z pulpecikami
403 kcal /
1690 kJKalorie
1690 kJKalorie
22 gBiałko
33 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 ¼
- łyżeczki cząbru, suszonego
- 450 – 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej mrożonej, pokrojonej w 3 cm kawałki
- 250 g włoszczyzny (marchewki, selera, pietruszki i pora), pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 240 g białej fasoli, z puszki wypłukanej i odsączonej z zalewy
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Natłuścić wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstawić. Mięso włożyć do miski, dodać ¼ łyżeczki soli, pieprz, paprykę i ¼ łyżeczki cząbru, dokładnie wymieszać, z mięsa uformować pulpeciki (Ø 2 cm).
- W dolnej części przystawki Varoma umieścić pulpety, na wkładzie Varomy umieścić zieloną fasolkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze2 min/Varoma//obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę soli, pieprz i 1 łyżeczkę cząbru, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma//obr. .
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać białą fasolę, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze5 min/Varoma//obr. .
- Zupę przelać do wazy, dodać ugotowaną zieloną fasolkę i pulpety. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypane natką pietruszki.