Zupa gulaszowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
197 kcal /
824 kJ
Kalorie
14.1 gBiałko
22.9 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
  • 20 – 40 g smalcu wieprzowego
  • 20 – 40 g oleju
  • 500 g mięsa wołowegogulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 700 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 – 3 liście laurowe, suszone
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • 160 – 180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 160 – 180 g zielonej papryki pokrojonej w 4 cm paski
  • 160 – 180 g czerwonej papryki pokrojonej w 4 cm paski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej wołowinę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 400 g cebuli i 4 ząbki czosnku, dodać 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę papryki, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę oleju i 20 g koncentratu pomidorowego, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 400 g cebuli i 4 ząbki czosnku, dodać pozostałą 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę papryki, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę oleju i 20 g koncentratu pomidorowego, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić7 min/120°C/obr. 1i dusić, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie pokroić odważoną wołowinę na 1-2 cm kawałki.
  4. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać połowę pokrojonej wołowiny, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, 2 szczypty pieprzu i 1 szczyptę płatków chili. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić40 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić naczynie miksujące z drugą połową duszonej cebuli w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe pokrojone mięso wołowe, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, 2 szczypty pieprzu i 1 szczyptę płatków chili. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, gotować40 min/100°C/obr. 1.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej 250 g ziemniaków, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 550 g ziemniaków, gotować20 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważone ziemniaki. Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Zupę przelać z obu naczyń miksujących do wazy. Zupę gulaszową przyprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry