Zupa rybna z pulpetami z karpia

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
283 kcal /
1184 kJ
Kalorie
33.2 gBiałko
12.2 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpety z karpia: 1000
  • g karpia, całego, oczyszczonego wypatroszonego
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • 30 g masła
  • 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona, dobrze odsączona
  • 1 jajko
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 – 7 gałązek koperku, świeżego drobno pokrojonego
  • Zupa rybna: 1500
  • g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 – 3 gwiazdki anyżu
  • 50 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karpia. Karpia wyfiletować, z filetów ściągnąć skórę (głowę, kręgosłup, skórę i płetwy pozostawić do przygotowania wywaru). Oczy i skrzela usunąć i wyrzucić. Filety pokroić na ok. 2 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. .
  4. Dodać filety z karpia, bułkę, jajko, sól, pieprz i koperek, rozdrobnić25 s/obr. 7. Z powstałej masy uformować pulpety (Ø 3 cm), układać na dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, przyprawę uniwersalną, koncentrat bulionu rybnego i gałkę muszkatołową, włożyć koszyczek i umieścić w nim głowę, kręgosłup, skórę i płetwy, dodać anyż, marchewkę, seler, cebulę i pora, gotować25 min/100°C/obr. 2. Następnie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka wyrzucić. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do wazy, odstawić. Zupę podawać z pulpetami, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry