Zupa rybna z pulpetami z karpia
283 kcal /
1184 kJKalorie
1184 kJKalorie
33.2 gBiałko
12.2 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety z karpia: 1000
- g karpia, całego, oczyszczonego wypatroszonego
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
- 30 g masła
- 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona, dobrze odsączona
- 1 jajko
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 – 7 gałązek koperku, świeżego drobno pokrojonego
- Zupa rybna: 1500
- g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu rybnego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 – 3 gwiazdki anyżu
- 50 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karpia. Karpia wyfiletować, z filetów ściągnąć skórę (głowę, kręgosłup, skórę i płetwy pozostawić do przygotowania wywaru). Oczy i skrzela usunąć i wyrzucić. Filety pokroić na ok. 2 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. .
- Dodać filety z karpia, bułkę, jajko, sól, pieprz i koperek, rozdrobnić25 s/obr. 7. Z powstałej masy uformować pulpety (Ø 3 cm), układać na dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, przyprawę uniwersalną, koncentrat bulionu rybnego i gałkę muszkatołową, włożyć koszyczek i umieścić w nim głowę, kręgosłup, skórę i płetwy, dodać anyż, marchewkę, seler, cebulę i pora, gotować25 min/100°C/obr. 2. Następnie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka wyrzucić. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do wazy, odstawić. Zupę podawać z pulpetami, bezpośrednio po przygotowaniu.