Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
250 kcal /
1046 kJ
Kalorie
9 gBiałko
40 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ryżu
  • 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1000 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż i soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać opłukany ryż i soczewicę, pomidory, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kmin rzymski, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego dodać szpinak, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 1. Zupę pomidorową z ryżem, soczewicą i szpinakiem podawać na ciepło, skropioną sokiem z cytryny.
Przewijanie do góry