Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
250 kcal /
1046 kJKalorie
1046 kJKalorie
9 gBiałko
40 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ryżu
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1000 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż i soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukany ryż i soczewicę, pomidory, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kmin rzymski, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego dodać szpinak, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 1. Zupę pomidorową z ryżem, soczewicą i szpinakiem podawać na ciepło, skropioną sokiem z cytryny.