Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
635.8 kcal /
2660.3 kJKalorie
2660.3 kJKalorie
36 gBiałko
60.4 gWęglowodany
29.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zupa tex-mex z kurczakiem i warzywne tortille: 350
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, w tym 200g pokrojonej na kawałki, 150g pokrojonej w 1 cm kostkę
- 150 g ogórka obranego nieobranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- (opcjonalnie)
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 550 g wody
- 1 ½ – 2
- łyżki mieszanki przypraw do tacos i fajitas (patrz wskazówka)
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 4 tortille pszenne
- 4 łyżeczki ketchupu
- 4 – 8 łyżek sera cheddar, tartego
- Smoothie ananasowo-ogórkowe i zupa tex-mex z kurczakiem c.d.: 300
- g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki
- 150 g ogórka obranego nieobranego, pokrojonego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 230 g wody mineralnejgazowanej niegazowanej
- 5 kostek lodu (patrz wskazówka)
- 5 – 10 liści mięty, świeżych
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- ser cheddar, tarty do podania
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry, do podania
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 200 g papryki, pokrojonej na kawałki i ogórek, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 150 g papryki, pokrojonej w 1 cm kostkę, pomidory, koncentrat bulionu drobiowego, wodę i ½-1 łyżkę mieszanki przypraw do tacos i fajitas. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć pozostałą 1 łyżką mieszanki przypraw do tacos i fajitas. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, przemieszać kopystką, nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie kontynuować przygotowanie warzywnych tortilli.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na każdej tortilli rozsmarować 1 łyżeczkę ketchupu, pozostawiając margines 1-2 cm wokół brzegów każdego placka. Na wierzchu ułożyć 1-2 łyżki sera i ¼ rozdrobnionej papryki i ogórka. Dwa boki każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon i przełożyć na przygotowaną blachę. Piec ok. 10 min (200°C). W tym czasie przygotować smoothie ananasowo-ogórkowe.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ananas, ogórek, szpinak i jabłko, dodać wodę, kostki lodu i miętę, zmiksować1 min/obr. 10. Przelać do 4 szklanek. Umyć naczynie miksujące. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ugotowanego na parze kurczaka, rozdrobnić4 s//obr. 4. Przełożyć do 4 miseczek, zalać zupą, doprawić do smaku solą i pieprzem (patrz wskazówka). Do każdej miseczki rozłożyć równomiernie ser, awokado i śmietanę. Zupę tex-mex z kurczakiem podawać udekorowaną kolendrą z warzywnymi tortillami. Smoothie ananasowo-ogórkowe podawać jako deser.