
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
206 kcal /
863 kJKalorie
863 kJKalorie
10 gBiałko
32 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g zielonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm w kostkę
- 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
- 90 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, czerwoną paprykę i marchewkę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, ostrą paprykę, chili i sól, gotować25 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z zielonej soczewicy i papryki podawać na ciepło udekorowaną natką pietruszki i pokrojoną w ósemki cytryną.