
Żytnie chlebki z bananem
256 kcal /
1070 kJKalorie
1070 kJKalorie
8 gBiałko
47 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g banana pokrojonego na kawałki
- 160 g mleka
- 15 g miodu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 150 g mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia blach i blatu
- 180 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 10 – 15 g maku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć banan, rozdrobnić15 s/obr. 8.
- Dodać mleko, miód i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę żytnią, mąkę chlebową i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 50 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć je mąką żytnią, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mak, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką żytnią blat i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować okrągły chlebek (Ø 8-10 cm, grubość ok. 1 cm). Chlebki przełożyć na przygotowane wcześniej blachy i pozostawić do wyrośnięcia na 15 min.
- Piec 15-17 min (200°C). Upieczone chlebki przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
- Żytnie chlebki z bananem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.