Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
203 kcal /
849.1 kJ
Kalorie
6.7 gBiałko
31.1 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Faszerowane papryki: 120
  • g kaszy kuskus (patrz wariant)
  • 240 g wrzącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g pieczarek pokrojonych w 2 cm półplastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 200 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 3 papryki, różnokolorowe przekrojone wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • Zupa krem pomidorowo-cukiniowa: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g pomidorów przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 800 g wody
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 2 szczypty kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pestki dyni prażone, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus i gorącą wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, dokładnie wymieszać kopystką. Miskę przykryć, odstawić do napęcznienia na ok. 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pieczarki i oliwę, dusić bez założonej miarki7 min/120°C//obr. .
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę, sól i pieprz, dusić2 min/120°C//obr. .
  5. Dodać napęczniały kuskus i fasolę, wymieszać kopystką. Farszem wypełnić połówki papryk. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 4 połówki faszerowanych papryk. Włożyć wkład Varomy, na środku ułożyć 2 połówki faszerowanych papryk, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać pomidory i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu wegańskiego, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z paprykami, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zawartość naczynia miksującego zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem pomidorowo-cukiniową podawać jako pierwsze danie udekorowaną prażonymi pestkami dyni. Faszerowane papryki podawać jako drugie danie udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry