Zupa krem z papryki i suszonych pomidorów z gremolatą; Szybka focaccia
578.4 kcal /
2420.1 kJKalorie
2420.1 kJKalorie
18.3 gBiałko
97.1 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 500 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, olej zachować
- 55 g oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 610 g wody
- 200 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 350 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cukru
- 10 – 15 czarnych oliwek, bez pestek
- sól morska do posypania
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 – 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 30 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, zalewę zachować
- 20 g słonecznika łuskanego (patrz wskazówka)
- 40 g sera mascarpone
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 10 liści bazylii, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, paprykę, 60 g suszonych pomidorów, czosnek i 15 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 400 g wody, pomidory i koncentrat bulionu warzywnego, przemieszać kopystką. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić25 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać pozostałe 210 g wody, drożdże, oliwę, 1 łyżeczkę soli i cukier, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Polać oliwą, rozciągnąć, uformować prostokątny placek (ok. 30 x 25 cm, grubość ok. 1,5 cm), palcami zrobić w cieście zagłębienia w równych odstępach. Oliwki ułożyć w zagłębieniach, focaccię oprószyć solą morską i posypać rozmarynem. Blachę włożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać piekarnik do temp. 250°C z włożoną do środka focaccią. Piec 20 min (250°C) od momentu włączenia piekarnika. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 30 g suszonych pomidorów, dodać słonecznik i 40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Gremolatę przełożyć do miseczki, odstawić.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mascarpone, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz, oregano i bazylię, zmiksować1 min/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do 4 talerzy, udekorować gremolatą z suszonych pomidorów. Upieczoną focaccię pokroić na kawałki. Zupę krem z papryki i suszonych pomidorów podawać z dodatkiem szybkiej focacci.