Zupa krem z pomidorów
185.5 kcal /
776.2 kJKalorie
776.2 kJKalorie
2.6 gBiałko
10.9 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 1500 – 1600 g pomidorów, z puszki
- 800 g wody
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki oregano, suszonego
- 3 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
- 2 – 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 200 g śmietany (patrz wskazówka)
- 4 – 8 liści bazylii, świeżych
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, bazylię i pietruszkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z pomidorów podawać na ciepło.