Zupa krem z pomidorów

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
185.5 kcal /
776.2 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
10.9 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1500 – 1600 g pomidorów, z puszki
  • 800 g wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 3 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
  • 2 – 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 200 g śmietany (patrz wskazówka)
  • 4 – 8 liści bazylii, świeżych
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać wodę i koncentrat bulionu, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać śmietanę, bazylię i pietruszkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z pomidorów podawać na ciepło.
Przewijanie do góry