Zupa grzybowa z pęczakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
295.8 kcal /
1238.2 kJ
Kalorie
10.1 gBiałko
35.2 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 – 50 g oscypka pokrojonego na kawałki
  • 15 ggrzybów, suszonych np. borowików
  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 200 g białego wina, wytrawnego
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek świeżych
  • 250 g brązowych pieczarek, świeżych
  • 1 łyżeczka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • ¾
  • łyżeczki rozmarynu, świeżego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego suszone grzyby. Grzyby opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę pęczak. Kaszę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wino, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przelać do naczynia z opłukanymi grzybami, odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie grzyby odsączyć za pomocą koszyczka, płyn zachować.
  5. Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z zachowanym płynem, w którym moczyły się grzyby. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 2.
  7. Dodać pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić8 min/120°C/obr. 2.
  8. Dodać rozdrobnione grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły, opłukaną kaszę, puder grzybowy, wodę, koncentrat bulionu drobiowego i koncentrat pomidorowy, gotować30 min/95°C//obr. 2.
  9. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać20 s//obr. 2. Przelać do wazy. Zupę grzybową z pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.
Przewijanie do góry