Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1125.3 kcal /
4708.1 kJKalorie
4708.1 kJKalorie
40.2 gBiałko
99.2 gWęglowodany
64.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 50 g mleka
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- Zupa kalafiorowa: 60
- g makaronu, suchego, krótkiego np. łazanki, muszelki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Pulpety w sosie kurkowym z kopytkami: 250
- g kurek, świeżych oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 100 g wody plus 3-4 łyżki zimnej wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus 5 łyżek
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 700 – 800 g kopytek,gotowych
- 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonej cebuli z czosnkiem przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące z duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać10 s/obr. 4. Z masy mięsnej uformować 20 pulpetów (Ø 3-4 cm). Pulpety ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, układając je jedne na drugich i upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić umyte naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ziemniaki, kalafior, wodę, koncentrat bulionu drobiowego i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, dokładnie przemieszać kopystką (patrz wskazówka). Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące pozostałą duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kurki, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g wody, 200 g śmietany, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z pulpetami. Włożyć wkład Varomy i odważyć na niego kopytka, gotować na parze15 min/Varoma//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron, gotować7 min/100°C/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pozostałe 5 łyżek śmietany i koperek, wymieszać kopystką. Zupę przelać do wazy, odstawić. W kubku wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię wymieszaną z wodą, gotować bez założonej miarki1 min/95°C//obr. 2. Zupę kalafiorową podawać jako pierwsze danie; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami podawać udekorowane koperkiem jako drugie danie.