Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1125.3 kcal /
4708.1 kJ
Kalorie
40.2 gBiałko
99.2 gWęglowodany
64.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpety: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 50 g mleka
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • Zupa kalafiorowa: 60
  • g makaronu, suchego, krótkiego np. łazanki, muszelki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła
  • 150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Pulpety w sosie kurkowym z kopytkami: 250
  • g kurek, świeżych oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 100 g wody plus 3-4 łyżki zimnej wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus 5 łyżek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 – 800 g kopytek,gotowych
  • 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonej cebuli z czosnkiem przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące z duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać10 s/obr. 4. Z masy mięsnej uformować 20 pulpetów (Ø 3-4 cm). Pulpety ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, układając je jedne na drugich i upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Umieścić umyte naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ziemniaki, kalafior, wodę, koncentrat bulionu drobiowego i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, dokładnie przemieszać kopystką (patrz wskazówka). Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące pozostałą duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kurki, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. .
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g wody, 200 g śmietany, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z pulpetami. Włożyć wkład Varomy i odważyć na niego kopytka, gotować na parze15 min/Varoma//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron, gotować7 min/100°C/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pozostałe 5 łyżek śmietany i koperek, wymieszać kopystką. Zupę przelać do wazy, odstawić. W kubku wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię wymieszaną z wodą, gotować bez założonej miarki1 min/95°C//obr. 2. Zupę kalafiorową podawać jako pierwsze danie; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami podawać udekorowane koperkiem jako drugie danie.
Przewijanie do góry