Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
362 kcal /
1517 kJ
Kalorie
22 gBiałko
49.9 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g żeberek wieprzowych, wędzonych pokrojonych na 7-8 cm kawałki
  • 400 – 430 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler i pietruszkę, rozdrobnić2 s/obr. 5.
  3. Dodać ziemniaki, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać żeberka, fasolę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie i liść laurowy, gotować60 min/100°C//obr. 1. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć ugotowane żeberka, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, pieprz i majeranek, gotować kolejne20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie ugotowane mięso ostrożnie oddzielić od kości. Kości wyrzucić. Mięso pokroić w 1,5 cm kostkę.
  7. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i pokrojone mięso z żeberek, wymieszać kopystką. Zupę fasolową na wędzonych żeberkach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry