Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
362 kcal /
1517 kJKalorie
1517 kJKalorie
22 gBiałko
49.9 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 250 g żeberek wieprzowych, wędzonych pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 400 – 430 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
- 1000 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler i pietruszkę, rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żeberka, fasolę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie i liść laurowy, gotować60 min/100°C//obr. 1. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć ugotowane żeberka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, pieprz i majeranek, gotować kolejne20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie ugotowane mięso ostrożnie oddzielić od kości. Kości wyrzucić. Mięso pokroić w 1,5 cm kostkę.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i pokrojone mięso z żeberek, wymieszać kopystką. Zupę fasolową na wędzonych żeberkach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.