Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
325 kcal /
1359 kJKalorie
1359 kJKalorie
12 gBiałko
16 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Oliwa pietruszkowo-cytrynowa: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- Zupa fasolowa: 150
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
- 120 cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 20 g masła klarowanego
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¼
- łyżeczki bazylii, suszonej
- ¼
- łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 250 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Pietruszkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać5 s/obr. 3. Oliwę pietruszkowo-cytrynową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Marchewkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę włoską, rozdrobnić4 s/obr. 4. Kapustę przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniona marchewka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i seler naciowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło klarowane i liść laurowy, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z kapustą, oregano, bazylię, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 2.
- Dodać pomidora, fasolę, sól i pieprz, gotować13 min/100°C//obr. 2. Zupę przelać do misek, udekorować rozdrobnionym wcześniej parmezanem. Zupę fasolową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem oliwy pietruszkowo-cytrynowej.