Zupa dyniowo-marchewkowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.7 kcal /
1438.8 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
24.3 gWęglowodany
25.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Relish z gruszką: 70
  • g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 ggruszek pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 70 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
  • Zupa dyniowo-marchewkowa: 30
  • g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 800 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 800 g dyni rozmrożonej
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 600 g wody
  • 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 160 g mleczka kokosowego
  • 60 g sosu sojowego jasnego
  • sól do smaku
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 6.
  2. Dodać gruszki, cynamon i gałkę muszkatołową, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Dodać ser, wymieszać6 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i imbir, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać marchewkę i dynię, rozdrobnić5 s/obr. 6. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  5. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  6. Dodać sok z cytryny, mleczko kokosowe i sos sojowy, podgrzać2 min/98°C/obr. 2. Następnie zmiksować40 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.W razie potrzeby doprawić solą. Zupa dyniowo-marchewkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu z relishem gruszkowym.
Przewijanie do góry