Zupa dyniowa z ravioli

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
370.5 kcal /
1550.8 kJ
Kalorie
12.8 gBiałko
36.3 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 400 g dyni piżmowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 250 g świeżego makaronu, typu ravioli o czasiegotowania 3-4 min, z dowolnym farszem

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę i boczek, dusić3 min/120°C/obr. 1. Duszony boczek z warzywami przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć dynię i ziemniaki, dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Dodać duszony boczek z warzywami i ravioli, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Zupę dyniową z ravioli podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii.
Przewijanie do góry