Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
303 kcal /
1268 kJ
Kalorie
15 gBiałko
16 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g dyni Hokkaido ze skórą, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 20 g masła
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa 1 szczypta do oprószenia kurczaka
  • ¼
  • łyżeczki soli ziołowej plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w plastry
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka liści mięty, świeżych posiekanych
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jagódgoji, suszonych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Arkusz papieru do pieczenia (ok. 38 x 44 cm) przeciąć na pół, tworząc dwa prostokąty (ok. 22 x 38 cm). Krótsze boki zwinąć w kształt łódeczek, ułożyć łódeczki w dolnej części przystawki Varoma, pozostawiając część otworów niezakrytych, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć dynię i masło, dodać białe wino, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, imbir, pieprz, sól ziołową i kurkumę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z łódeczkami z papieru, odważyć do nich po 100 g kurczaka, oprószyć pieprzem, solą ziołową i tymiankiem, skropić oliwą, szczelnie zwinąć. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego jabłko, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać śmietanę, gotować2 min/100°C/obr. 3. Zupę przelać do talerzy, ułożyć na niej kawałki kurczaka i jabłka.
  4. Zupę dyniową z jabłkiem i kurczakiem podawać udekorowaną miętą i jagodami goji bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry