Zupa dyniowa z jabłkiem i kurczakiem
303 kcal /
1268 kJKalorie
1268 kJKalorie
15 gBiałko
16 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g dyni Hokkaido ze skórą, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 20 g masła
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 500 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa 1 szczypta do oprószenia kurczaka
- ¼
- łyżeczki soli ziołowej plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia kurczaka
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w plastry
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka liści mięty, świeżych posiekanych
- (opcjonalnie)
- 1 łyżka jagódgoji, suszonych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Arkusz papieru do pieczenia (ok. 38 x 44 cm) przeciąć na pół, tworząc dwa prostokąty (ok. 22 x 38 cm). Krótsze boki zwinąć w kształt łódeczek, ułożyć łódeczki w dolnej części przystawki Varoma, pozostawiając część otworów niezakrytych, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć dynię i masło, dodać białe wino, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, imbir, pieprz, sól ziołową i kurkumę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z łódeczkami z papieru, odważyć do nich po 100 g kurczaka, oprószyć pieprzem, solą ziołową i tymiankiem, skropić oliwą, szczelnie zwinąć. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego jabłko, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę, gotować2 min/100°C/obr. 3. Zupę przelać do talerzy, ułożyć na niej kawałki kurczaka i jabłka.
- Zupę dyniową z jabłkiem i kurczakiem podawać udekorowaną miętą i jagodami goji bezpośrednio po przygotowaniu.