Zupa czosnkowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
392 kcal /
1641 kJ
Kalorie
8 gBiałko
49 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 – 80 g ząbków czosnku plus 2-3 ząbki do podsmażenia
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podsmażenia
  • 2 kawałki żytniego chlebagruboziarnistego (ok. 200g)
  • 70 g mąki pszennej
  • 900 g wody
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, 50-80 g czosnku i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie chleb pokroić w 1 cm kostkę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać mąkę, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/98°C/obr. 2.5. W tym czasie 2-3 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, podsmażyć plasterki czosnku z pokrojonym w kostkę chlebem, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
  4. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i ocet, zmiksować30 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Przelać do talerzy, posypać grzankami z żytniego chleba i podsmażonym czosnkiem. Zupę czosnkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Przewijanie do góry