Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
187 kcal /
780 kJKalorie
780 kJKalorie
7.3 gBiałko
13.2 gWęglowodany
11.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g ryżu brązowego
- 50 g orzechów nerkowca
- 15 g oliwy z oliwek
- 800 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g liści bazylii, świeżych
- 450 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż i orzechy nerkowca, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cukinię, cebulę, czosnek i 10 g bazylii, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować7 min/100°C/obr. 3.
- Dodać zmielony wcześniej ryż z orzechami nerkowca, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać10 s/obr. 3, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 10 g bazylii, miętę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę cukiniową z bazylią i orzechami nerkowca podawać udekorowaną liśćmi mięty.