Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
187 kcal /
780 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
13.2 gWęglowodany
11.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g ryżu brązowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 800 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g liści bazylii, świeżych
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 5 g liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż i orzechy nerkowca, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cukinię, cebulę, czosnek i 10 g bazylii, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować7 min/100°C/obr. 3.
  3. Dodać zmielony wcześniej ryż z orzechami nerkowca, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać10 s/obr. 3, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać pozostałe 10 g bazylii, miętę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Zupę cukiniową z bazylią i orzechami nerkowca podawać udekorowaną liśćmi mięty.
Przewijanie do góry