Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
463.2 kcal /
1938.2 kJKalorie
1938.2 kJKalorie
7.7 gBiałko
25.6 gWęglowodany
38 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 – 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
- 20 g oleju rzepakowego
- 20 g masła
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszoną
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g mleka
- 4 przepiórcze jajka
- 40 g chrzanu, tartego ze słoika
- 150 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 – 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 4 łyżeczki kawioru np. z jesiotra
- 4 łyżeczki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, olej i masło, dusić6 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, śmietanę i mleko, gotować5 min/100°C/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka przepiórcze, gotować kolejne15 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać, przekroić na pół, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać chrzan, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę chrzanową podawać udekorowaną połówkami jajek przepiórczych, kawiorem i szczypiorkiem.