Zupa cebulowa
299.7 kcal /
1255.2 kJKalorie
1255.2 kJKalorie
9.5 gBiałko
28.7 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 500 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g masła
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 900 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 12 kromek bagietki czerstwej innego chrupkiego pieczywa
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10-15 min/120°C//obr. 1. Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
- Dusić kolejne10-15 min/120°C//obr. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać10 s//obr. 3, następnie gotować20 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C, funkcja grill.
- Przelać zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.