Zupa cebulowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
299.7 kcal /
1255.2 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
28.7 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 500 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 12 kromek bagietki czerstwej innego chrupkiego pieczywa

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10-15 min/120°C//obr. 1. Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
  3. Dusić kolejne10-15 min/120°C//obr. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
  4. Dodać mąkę, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, wymieszać10 s//obr. 3, następnie gotować20 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C, funkcja grill.
  6. Przelać zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać, aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry