Zupa caldo verde
140.2 kcal /
586.4 kJKalorie
586.4 kJKalorie
4.7 gBiałko
15.1 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g kapusty włoskiej bez twardych łodyg, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g kiełbasy chorizo pikantnej, pokrojonej w plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić3-6 s/obr. 4. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnioną kapustą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać ugotowaną na parze kapustę i kiełbasę chorizo, gotować2 min/100°C/obr. 1. Zupę caldo verde podawać bezpośrednio po przygotowaniu.