Zupa caldo verde

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
140.2 kcal /
586.4 kJ
Kalorie
4.7 gBiałko
15.1 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g kapusty włoskiej bez twardych łodyg, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 60 g kiełbasy chorizo pikantnej, pokrojonej w plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić3-6 s/obr. 4. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z rozdrobnioną kapustą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Dodać ugotowaną na parze kapustę i kiełbasę chorizo, gotować2 min/100°C/obr. 1. Zupę caldo verde podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry