Zupa bryndzowa
405.5 kcal /
1697.8 kJKalorie
1697.8 kJKalorie
17.7 gBiałko
16.8 gWęglowodany
29.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g smalcu
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 400 g bryndzy pokrojonej na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- sól selerowa do smaku
- sól do smaku
- majeranek, świeży tylko liście, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać smalec, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki7 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ziemniaki, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać bryndzę, śmietanę, majeranek, pieprz i sól selerową, wymieszać1 min//obr. 2.
- Zupę bryndzową udekorować świeżym majerankiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.