Zupa bouillabaisse z sosem rouille
354.3 kcal /
1483.5 kJKalorie
1483.5 kJKalorie
16.3 gBiałko
14.7 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Koncentrat bulionu rybnego: 200
- g filetów rybnych np. z dorsza, halibuta soli, pokrojonych na kawałki
- 100 – 150 g krewetek tygrysich, świeżych mrożonych
- 140 g soligruboziarnistej
- Zupa: 60
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 120 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta szafranu pręcików
- 5 g skórki pomarańczowej otartej
- ½
- gwiazdki anyżu
- 500 g wody
- 250 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych w 3 cm kawałki
- 200 g krewetek tygrysich, rozmrożonych, bez ogonków
- Rouille: 2
- ząbki czosnku
- 80 g bagietki pokrojonej w 2 cm kostkę
- 60 g wody
- 120 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ryby i krewetki, rozdrobnić40 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 1. Całość dokładnie przemieszać kopystką, gotować na parze4 min/120°C/obr. 1.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zmiksować20 s/obr. 9. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać por, koper włoski i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Składniki ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, liście laurowe, szafran, skórkę pomarańczową, anyż, wodę i ½ łyżeczki wcześniej przygotowanego koncentratu bulionu rybnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z dorsza i krewetki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do wazy, dodać do niej ugotowane na parze krewetki i dorsza, przykryć i odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bagietkę i wodę, zawartość naczynia miksującego pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, następnie rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać oliwę, sól i pieprz cayenne, zmiksować10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować10 s/obr. 9. Zupę bouillabaisse z sosem rouille podawać na ciepło z dodatkiem sosu rouille.