Zupa bouillabaisse z sosem rouille

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
354.3 kcal /
1483.5 kJ
Kalorie
16.3 gBiałko
14.7 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Koncentrat bulionu rybnego: 200
  • g filetów rybnych np. z dorsza, halibuta soli, pokrojonych na kawałki
  • 100 – 150 g krewetek tygrysich, świeżych mrożonych
  • 140 g soligruboziarnistej
  • Zupa: 60
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
  • 120 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 szczypta szafranu pręcików
  • 5 g skórki pomarańczowej otartej
  • ½
  • gwiazdki anyżu
  • 500 g wody
  • 250 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych w 3 cm kawałki
  • 200 g krewetek tygrysich, rozmrożonych, bez ogonków
  • Rouille: 2
  • ząbki czosnku
  • 80 g bagietki pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 60 g wody
  • 120 g oliwy z oliwek
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ryby i krewetki, rozdrobnić40 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 1. Całość dokładnie przemieszać kopystką, gotować na parze4 min/120°C/obr. 1.
  3. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zmiksować20 s/obr. 9. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać por, koper włoski i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Składniki ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pomidory, liście laurowe, szafran, skórkę pomarańczową, anyż, wodę i ½ łyżeczki wcześniej przygotowanego koncentratu bulionu rybnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z dorsza i krewetki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do wazy, dodać do niej ugotowane na parze krewetki i dorsza, przykryć i odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać bagietkę i wodę, zawartość naczynia miksującego pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, następnie rozdrobnić3 s/obr. 8.
  9. Dodać oliwę, sól i pieprz cayenne, zmiksować10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować10 s/obr. 9. Zupę bouillabaisse z sosem rouille podawać na ciepło z dodatkiem sosu rouille.
Przewijanie do góry