Zupa bolońska

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
574.3 kcal /
2403 kJ
Kalorie
27.6 gBiałko
35.8 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 25 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 125 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 25 g makaronu, suchego, krótkiego np. kolanek, kokardek, o czasiegotowania 10 min
  • 200 g wody
  • ½ – 1
  • łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • bazylia, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać mięso, pomidory, makaron, wodę, oregano, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. . Zupę bolońską podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną bazylią.
Przewijanie do góry