Zupa bolońska
574.3 kcal /
2403 kJKalorie
2403 kJKalorie
27.6 gBiałko
35.8 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 25 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 125 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 25 g makaronu, suchego, krótkiego np. kolanek, kokardek, o czasiegotowania 10 min
- 200 g wody
- ½ – 1
- łyżeczka oregano, suszonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- bazylia, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, pomidory, makaron, wodę, oregano, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. . Zupę bolońską podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną bazylią.