Zupa à la pizza

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
258 kcal /
1079 kJ
Kalorie
19 gBiałko
15 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
  • 200 g wody
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 150 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 80 g serka topionego ziołowego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • 30 – 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnać kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i mięso mielone, dusić5 min/120°C//obr. .
  3. Dodać pomidory, wodę, pieczarki, szynkę, serek topiony, mąkę, koncentrat bulionu warzywnego, zioła włoskie, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę, dokładnie przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, wymieszać kopystką. Zupę à la pizza podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry