Żujki truskawkowo-malinowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2505.8 kJ /
598.5 kcal
Kalorie
8.2 gBiałko
8.2 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g truskawek, świeżych
  • 600 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 200 g malin, świeżych
  • 200 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 30 g wody
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g miodu, płynnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 80°C (termoobieg). 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, maliny i daktyle, dodać wodę, sok z cytryny i miód, zmiksować1 min/obr. 10. Masę rozlać równomiernie na obie blachy i rozprowadzić po całej powierzchni, tworząc równą warstwę (grubość ok. 2 mm).
  3. Obie blachy z masą włożyć do piekarnika (2 i 4 poziom). Piec 3 godz. (80°C, termoobieg), w drzwiczkach piekarnika umieścić drewnianą łyżkę, aby para wodna mogła się ulatniać. Ostrożnie dotknąć łyżką masy na środku blachy, jeżeli masa przykleja się do łyżki, piec kolejne 20-40 min.
  4. Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min do ostudzenia, następnie delikatnie oddzielić masę od papieru do pieczenia. Masę zwinąć w rulon i pokroić na 3-4 cm kawałki.
  5. Żujki truskawkowe podawać jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry