
Żujki truskawkowo-malinowe
2505.8 kJ /
598.5 kcalKalorie
598.5 kcalKalorie
8.2 gBiałko
8.2 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g truskawek, świeżych
- 600 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 200 g malin, świeżych
- 200 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
- 30 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 70 g miodu, płynnego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 80°C (termoobieg). 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, maliny i daktyle, dodać wodę, sok z cytryny i miód, zmiksować1 min/obr. 10. Masę rozlać równomiernie na obie blachy i rozprowadzić po całej powierzchni, tworząc równą warstwę (grubość ok. 2 mm).
- Obie blachy z masą włożyć do piekarnika (2 i 4 poziom). Piec 3 godz. (80°C, termoobieg), w drzwiczkach piekarnika umieścić drewnianą łyżkę, aby para wodna mogła się ulatniać. Ostrożnie dotknąć łyżką masy na środku blachy, jeżeli masa przykleja się do łyżki, piec kolejne 20-40 min.
- Upieczoną masę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min do ostudzenia, następnie delikatnie oddzielić masę od papieru do pieczenia. Masę zwinąć w rulon i pokroić na 3-4 cm kawałki.
- Żujki truskawkowe podawać jako deser lub przekąskę.