Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
716 kcal /
3001 kJ
Kalorie
59 gBiałko
24 gWęglowodany
36 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Czerwona kapusta: 60
  • g śliwek suszonych, bez pestek
  • 75 g rodzynek
  • 800 g czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 50 g smalcu pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 ggęsiego smalcu pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 – 1 ½
  • łyżki cukru
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 6 goździków
  • 500 g czerwonego wina
  • Farsz: 250
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g szynkigotowanej, wędzonej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 40 g musztardy
  • 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
  • Sos: 60
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g pieczarek pokrojonych na kawałki
  • 20 g masła
  • 180 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, selera, pora), pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 30 g musztardy
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g wody
  • 250 g czerwonego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • Zrazy: 60
  • g oleju
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 10 filetów z polędwicy wołowej (1500-1700g), patrz wskazówka
  • sól do oprószenia
  • pieprz, mielony do oprószenia
  • 30 g mąki pszennej
  • 100 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 – 2 łyżki czerwonego octu winnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć suszone śliwki i rodzynki, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 400 g kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć smalec i pozostałe 400 g kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać cukier, sól, goździki, rozdrobnioną kapustę i czerwone wino, gotować6 min/100°C/obr. 2. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać szynkę, boczek, musztardę, ogórki kiszone i pieprz, rozdrobnić przy pomocy kopystki4-6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, pieczarki i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 3 łyżki odłożonego farszu do rolady, warzywa, musztardę, koncentrat pomidorowy, wodę, wino i koncentrat bulionu mięsnego.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej olej, dodać paprykę, wymieszać, odstawić.
  10. Za pomocą tłuczka rozbić mięso wołowe na cienkie, prostokątne plastry (ok. 25 x 12 cm, grubość 3-5 mm). Każdy filet oprószyć solą i pieprzem z obu stron, rozsmarować po 1-2 łyżki farszu, zwinąć wzdłuż krótszych boków, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską. 4 roladki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 6 roladek. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Roladki posmarować olejem z papryką za pomocą pędzelka. Jeżeli nie cały farsz został wykorzystany do nadziania roladek, należy dodać go do naczynia miksującego.
  11. Nałożyć przystawkę Varoma na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix, gotować na parze65 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przemieszać kopystką zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić70 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Jeżeli danie ma być podawane z dodatkiem (ziemniaków lub ryżu), ok. 20 min przed zakończeniem gotowania należy rozpocząć jego przygotowywanie na kuchence.
  12. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić zamkniętą. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej mąkę i śmietanę, wymieszać widelcem do połączenia się składników.
  13. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mieszankę mąki i śmietany, zmiksować40 s/obr. 7, następnie gotować3 min/95°C/obr. 4. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać ocet, wymieszać kopystką. Zrazy przełożyć na półmisek, polać sosem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z czerwoną kapustą.
Przewijanie do góry