Zupa jarzynowa z pulpetami (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
331.4 kcal /
1386.5 kJ
Kalorie
21.2 gBiałko
24.3 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 cebula szalotka (20-30g), przekrojona na pół
  • 200 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 800 g wody
  • 150 g marchewki pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 50 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i mięso mielone, dodać bułkę tartą, ½ łyżeczki soli, pieprz, majeranek i paprykę, wymieszać8 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, pozostałe ¼ łyżeczki soli i koncentrat bulionu mięsnego, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie z przygotowanego mięsa uformować ok. 14 pulpetów (Ø 3 cm).
  3. Do naczynia miksującego dodać przygotowane pulpety i por, gotować10 min/100°C//obr. 1. Zupę jarzynową z pulpetami podawać udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry