Zupa jarzynowa z pulpetami (z osłoną noża miksującego)
331.4 kcal /
1386.5 kJKalorie
1386.5 kJKalorie
21.2 gBiałko
24.3 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 cebula szalotka (20-30g), przekrojona na pół
- 200 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 800 g wody
- 150 g marchewki pokrojonej w 5 mm półplastry
- 100 g korzenia selera pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 50 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i mięso mielone, dodać bułkę tartą, ½ łyżeczki soli, pieprz, majeranek i paprykę, wymieszać8 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, pozostałe ¼ łyżeczki soli i koncentrat bulionu mięsnego, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie z przygotowanego mięsa uformować ok. 14 pulpetów (Ø 3 cm).
- Do naczynia miksującego dodać przygotowane pulpety i por, gotować10 min/100°C//obr. 1. Zupę jarzynową z pulpetami podawać udekorowaną natką pietruszki.