Zupa miso

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
98 kcal /
411 kJ
Kalorie
9 gBiałko
6.4 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 30 g wodorostów kombu pokrojonych na kawałki
  • 10 g płatów wodorostów wakame, suszonych pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 150 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 60 – 80 g pasty miso białej (shiromiso)
  • 200 g tofu, miękkiego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać wodorosty kombu, gotować10 min/100°C//obr. .
  2. Dodać wodorosty wakame i koncentrat bulionu warzywnego, gotować3 min/100°C//obr. .
  3. Dodać por i pastę miso, gotować2 min/100°C//obr. .
  4. Dodać tofu i szczypiorek, przemieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min. Zupę miso odawać na ciepło.
Przewijanie do góry