Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
191 kcal /
797 kJ
Kalorie
8 gBiałko
11 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Wytrawny flan jajeczny: 4
  • jajka
  • 100 g pełnotłustego mleka (3,2% tłuszczu)
  • ½
  • łyżeczki soli morskiej
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • Zupa ziemniaczano-szpinakowa: 80
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju
  • 40 g korzenia selera
  • 100 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 200 – 250 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilosć do smaku
  • 250 g liści szpinaku, świeżych
  • 250 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 80 g śmietany 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Wkład Varomy wyłożyć wilgotnym papierem do pieczenia, aby wystawał 2 cm nad brzegami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Przelać do przygotowanego wkładu Varomy, włożyć wkład do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej, dusić3 min/Varoma/obr. 1.
  5. Dodać seler, marchewkę, ziemniaki i pora, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać śmietanę, gotować3 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować30 s/obr. 10. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Wytrawny flan jajeczny pokroić kopystką w romby. Podawać zupę na ciepło, na wierzchu ułożyć flan jajeczny.
Przewijanie do góry