Zupa z ciecierzycy (Revithia)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
254 kcal /
1063.5 kJ
Kalorie
10 gBiałko
35 gWęglowodany
11.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g ciecierzycy, suszonej
  • woda do namoczenia ciecierzycy
  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 100 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę, zalać dużą ilością wody, odstawić na 8-12 godz., następnie odsączyć za pomocą koszyczka, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać namoczoną ciecierzycę (ok. 550 g), 1000 g wody (patrz wariant), liście laurowe i sól, gotować55-65 min/100°C//obr. .
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g wody, mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
  5. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody, mąki i soku z cytryny, oregano i tymianek, gotować5 min/100°C//obr. . Zupę z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry