Zupa z ciecierzycy (Revithia)
254 kcal /
1063.5 kJKalorie
1063.5 kJKalorie
10 gBiałko
35 gWęglowodany
11.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ciecierzycy, suszonej
- woda do namoczenia ciecierzycy
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 100 g wody
- 30 g mąki pszennej
- 20 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę, zalać dużą ilością wody, odstawić na 8-12 godz., następnie odsączyć za pomocą koszyczka, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać namoczoną ciecierzycę (ok. 550 g), 1000 g wody (patrz wariant), liście laurowe i sól, gotować55-65 min/100°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g wody, mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody, mąki i soku z cytryny, oregano i tymianek, gotować5 min/100°C//obr. . Zupę z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.