Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
506 kcal /
2118.5 kJKalorie
2118.5 kJKalorie
19.2 gBiałko
62.2 gWęglowodany
21.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zupa krem z marchewki z imbirem: 400
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 800 g wody
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- Pulpety rybne z warzywnym ryżem: olej do natłuszczenia
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g różyczek brokułu (patrz wskazówka)
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 300 – 350 g filetów z ryby o białym mięsie świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 20 g oleju
- 200 g ryżu
- Zupa krem z marchewki z imbirem – cd. i sos pomidorowy: 200
- g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 – 400 g mleczka kokosowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, bataty, cebulę, imbir, czosnek i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, bazylię, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić30 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować pulpety rybne z warzywnym ryżem
- Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, brokuł i 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć rybę, cebulę, suszone pomidory i 2 ząbki czosnku, dodać bułkę tartą, jajko, tymianek, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5-10 s/obr. 7. Masę przełożyć do innego naczynia. Uformować nieduże pulpety (Ø 4 cm), ułożyć je w przygotowanej wcześniej przystawce Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej. Włożyć koszyczek z rozdrobnionymi warzywami, odważyć do niego ryż, dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić zamkniętą. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-stopniowo zwiększając do obr. 10. Zupę przelać do wazy, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pomidory, dodać skrobię, zioła, pozostałe ½ łyżeczki soli, 1 szczyptę pieprzu i cukier, gotować3 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z marchewki z imbirem podawać jako pierwsze danie. Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym podawać jako drugie danie.