Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
624.1 kcal /
2611.3 kJKalorie
2611.3 kJKalorie
23.3 gBiałko
63.4 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g koperku, świeżego tylko liście
- 400 – 450 g botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
- 120 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 1100 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 850 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej do natłuszczenia
- 8 jajek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 300 – 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej botwinę. Z botwiny oddzielić buraczki od łodygi i liści. Buraczki obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Łodygi i liście pokroić na 2-3 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojone buraczki, marchewkę, cebulę, czosnek i 20 g masła, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać 400 g ziemniaków, wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej pozostałe 700 g ziemniaków, oprószyć solą, gotować na parze25 min/Varoma//obr. 0.5. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Papier natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Na przygotowany wkład Varomy wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone łodygi i liście botwiny i koncentrat pomidorowy. Nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma, ziemniaki przemieszać kopystką, aby równomiernie się gotowały. Do dolnej części przystawki Varoma odważyć szparagi, ułożyć je równomiernie na ziemniakach i oprószyć solą. Ostrożnie włożyć wkład Varomy z jajkami, gotować na parze9-11 min/Varoma//obr. 0.5. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego dodać ½ rozdrobnionego koperku, 40 g śmietany, 10 g soku z cytryny, cukier, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać kopystką. Zupę przelać do wazy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 100 g śmietany, dodać pozostałe 30 g masła, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzewać3 min/90°C/obr. 2.5.
- Dodać pozostałe 10-15 g soku z cytryny, podgrzewać1 min/90°C/obr. 1. Zupę botwinkę podawać jako pierwsze danie. Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami podawać polane sosem cytrynowym i posypane pozostałym rozdrobnionym koperkiem jako drugie danie.