Zupa krem z krewetkami
313.5 kcal /
1312.5 kJKalorie
1312.5 kJKalorie
11.7 gBiałko
28.5 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych (patrz wskazówka)
- 200 g krewetek, mrożonych, obranych średnich, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- 1 – 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- (opcjonalnie)
- 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 30 g masła
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1200 g wody
- 80 g białego wina (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 15 – 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszone
- 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 bagietka pokrojona na 12 kromek, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Dodać krewetki i sól, dusić3 min/120°C//obr. . Krewetki przełożyć do innego naczynia, płyn z duszenia zachować w naczyniu miksującym.
- Do naczynia miksującego dodać cebulę szalotkę, czosnek, chili, seler, marchewkę, por, masło i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, wino, tymianek, cukier, koncentrat bulionu rybnego i ziemniaki, gotować25 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Przelać do miseczek, udekorować rozdrobnioną natką pietruszki i duszonymi krewetkami. Zupę krem z krewetkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem bagietki.