Zupa z papryki i parmezanu
250 kcal /
1047 kJKalorie
1047 kJKalorie
10.3 gBiałko
6.3 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 150 g żółtej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli ziołowej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 2.
- Dodać żółtą paprykę i czerwoną paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 7.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól ziołową i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę z papryki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.