Zupa z papryki i parmezanu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
250 kcal /
1047 kJ
Kalorie
10.3 gBiałko
6.3 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 150 g żółtej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli ziołowej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać żółtą paprykę i czerwoną paprykę, rozdrobnić8 s/obr. 7.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól ziołową i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Zupę z papryki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry