
Żurek
338 kcal /
1415 kJKalorie
1415 kJKalorie
8.8 gBiałko
13.3 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 100 – 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 100 g białej kiełbasy, parzonej pokrojonej w plastry
- 700 g wody
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 g zakwasu na żurekgotowego (patrz wskazówka) wykonanego samodzielnie
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 grzyby, suszone uprzednio namoczone
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego śmietankowego (opcjonalnie)
- 50 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczek i białą kiełbasę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać zakwas, sól, pieprz i grzyby, gotować9-12 min/100°C/obr. 1.
- Dodać majeranek, chrzan i śmietanę, gotować3 min/100°C/obr. 1. Żurek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.