Żurek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
338 kcal /
1415 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
13.3 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 – 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 100 – 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 100 g białej kiełbasy, parzonej pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurekgotowego (patrz wskazówka) wykonanego samodzielnie
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 grzyby, suszone uprzednio namoczone
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego śmietankowego (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać boczek i białą kiełbasę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać zakwas, sól, pieprz i grzyby, gotować9-12 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać majeranek, chrzan i śmietanę, gotować3 min/100°C/obr. 1. Żurek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry