Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
818.2 kcal /
3423.4 kJKalorie
3423.4 kJKalorie
36.9 gBiałko
95.6 gWęglowodany
29.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto pomarańczowe z Varomy: 90
- g oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g cukru
- 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 150 g mąki tortowej
- 40 g mleka
- 3 jajka
- 1 ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowo 3 szczypty
- 200 g ryżu basmati
- 1200 g wody
- Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem: 500
- g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125g każdy)
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oleju słonecznikowego
- 2 – 3 łyżki żółtej pasty curry (patrz wskazówka)
- 100 g wody
- 250 g mleczka kokosowego
- 250 g różyczek kalafiora
- 280 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki przyprawygaram masala
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- kolendra, świeża do dekoracji
- migdały, w płatkach prażone, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- suszone płatki chili do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować niską formę do babki z kominem (Ø 18-20 cm), która pasuje do dolnej części przystawki Varoma i nie zakrywa wszystkich jej otworów (patrz wskazówka) i umożliwia włożenie wkładu Varomy, natłuścić ją olejem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, mleko, 80 g oleju, jajka, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i 3 szczypty soli, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do przygotowanej formy do babki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i pozostałe 10 g oleju. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Włożyć koszyczek z ryżem. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej formę z babką. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, upewniając się, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowany wkład Varomy, odważyć na niego dorsza, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać olej i żółtą pastę curry, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, mleczko kokosowe, kalafior, ciecierzycę, koncentrat bulionu warzywnego, sok z cytryny, przyprawę garam masala, sól i pieprz, gotować25 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z ciastem. Włożyć wkład Varomy z dorszem. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Curry przełożyć do dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce. Zdjąć przystawkę Varoma, dorsza przełożyć do miski z curry. Ostrożnie wyjąć formę z babką, odstawić do ostudzenia, następnie wyjąć z formy. Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem podawać udekorowane kolendrą, płatkami migdałów, płatkami chili i ćwiartkami cytryny, jako danie główne. Ciasto pomarańczowe oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podawać jako deser.