Złoty ryż z indykiem i warzywami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
646 kcal /
2704 kJ
Kalorie
31 gBiałko
64 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 40 g oleju
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki nasion kolendry mielonych
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 500 g wody plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania skrobi
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g ryżu białego, basmati
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 goździki
  • 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
  • 200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 80 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, dodać olej, cynamon, kurkumę, nasiona kolendry i kmin rzymski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, mleko kokosowe, koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać liście laurowe i goździki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka i bataty, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do innego naczynia, odstawić. W miseczce wymieszać 1½ łyżki wody i skrobię ziemniaczaną, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze indyka i warzywa, wodę ze skrobią ziemniaczaną, szpinak, cukier trzcinowy, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki5 min/95°C//obr. 1. Indyka i warzywa podawać ze złotym ryżem, udekorowane świeżą kolendrą.
Przewijanie do góry