Ziołowy chleb pełnoziarnisty

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
84.4 kcal /
353.5 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
16 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 250 g maślanki
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej np. Lubella „3 ziarna”
  • 15 g siemienia lnianego
  • 15 g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki czosnku,granulowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 20 g słonecznika, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i maślankę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  4. Dodać mąkę, siemię lniane, pozostałe 30 g słonecznika, otręby, sól, oregano i czosnek, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi, posypać odważonym wcześniej słonecznikiem, lekko docisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Piec 45-50 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Chleb pełnoziarnisty z ziołami i ziarnami podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry