Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
419.4 kcal /
1755.8 kJKalorie
1755.8 kJKalorie
17 gBiałko
50.7 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ziołowe falafele: 150 – 200
- g białej cebuli przekrojonej na pół
- 4 – 6 ząbków czosnku
- 15 g kolendry, świeżej
- 5 – 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 – 10 g liści mięty, świeżych
- 350 – 400 g cieciorki, ugotowanej Melvit (patrz wskazówka)
- 350 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 1 – 1 ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 60 – 70 g mąki pszennej razowej Melvit
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sos jogurtowy z tahini: 200
- g jogurtu naturalnego
- 30 – 35 g pasty tahini
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia falafeli
- 6 tortilli pszennych
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ilość do podania
- czerwona cebula pokrojona w piórka, ilość do podania
- ogórek pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną cieciorkę, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 4.5(patrz wskazówka). Przełożyć do innego naczynia, przemieszać kopystką, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować sos. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać tahini, sok z cytryny, miód, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Ze schłodzonej masy uformować 18 kotletów (Ø 4 cm, grubość 1,5 cm). Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Falafele smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone falafele odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ziołowe falafele zawinąć w tortille z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i ogórka i polać sosem jogurtowym z tahini.