Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry - Przepisy na Thermomix

Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
270 kcal /
1132.7 kJ
Kalorie
15.3 gBiałko
21.3 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 500 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g szynkigotowanej w plastrach, pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka curry, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej cukinię, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1.
  3. Do dolnej części przystawki Varoma odważyć szynkę, gotować na parze7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć ugotowaną cukinię z szynką i ugotowane ziemniaki na talerz. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
  4. Do naczynia miksującego wlać 100-150 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, dodać serek kremowy, sól, pieprz i curry, gotować1 min/100°C/obr. 2, następnie wymieszać20 s/obr. 5.
  5. Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry