Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
270 kcal /
1132.7 kJKalorie
1132.7 kJKalorie
15.3 gBiałko
21.3 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 750 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 500 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g szynkigotowanej w plastrach, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej cukinię, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma odważyć szynkę, gotować na parze7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć ugotowaną cukinię z szynką i ugotowane ziemniaki na talerz. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
- Do naczynia miksującego wlać 100-150 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, dodać serek kremowy, sól, pieprz i curry, gotować1 min/100°C/obr. 2, następnie wymieszać20 s/obr. 5.
- Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
