Ziemniaki księżnej z marchewką i groszkiem (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
390.4 kcal /
1633.3 kJ
Kalorie
12.4 gBiałko
50.4 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1600 g wody
  • 1 łyżeczka oleju (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 800 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • 700 g marchewki nieobranej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 250 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 250 g zielonegogroszku, świeżego
  • 30 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • Beszamel: 40
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody i 1 łyżeczkę oleju, dodać ziemniaki, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, dodać marchewkę, uruchomić Obieranie /4 min. W tym czasie opłukane ziemniaki pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do koszyczka, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, marchewki opłukać pod bieżącą wodą. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g wody. Włożyć koszyczek z ziemniakami. Nałożyć przystawkę Varoma z marchewką. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć gorące, ugotowane ziemniaki i masło, dodać jajka, żółtka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Purée przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić do ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg). Natłuścić masłem naczynie do zapiekania (30 x 20 cm).
  6. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mleko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, uruchomić Zagęszczanie/100°C. W tym czasie ugotowaną na parze marchewkę i groszek rozłożyć na dnie przygotowanego naczynia do zapiekania. Warzywa polać sosem beszamelowym. Na sos wyciskać purée na kształt rozetek (Ø 5 cm). Piec 20 min (180°C, termoobieg) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Ziemniaki księżnej z marchewką i groszkiem udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać jako dodatek do dań głównych bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry