Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
30.4 kcal /
127.2 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
3.1 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 4 żółtka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać masło, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać1 min/obr. 3.
  4. Dodać żółtka, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Powstałe purée przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować puree na kształt ptysi (Ø 3 cm) zachowując 1 cm odstępy pomiędzy nimi. Piec 10 min (180°C), termoobieg. Ziemniaki księżnej (pommes duchesse) podawać na ciepło jako dodatek do potraw.
Przewijanie do góry