
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
30.4 kcal /
127.2 kJKalorie
127.2 kJKalorie
0.6 gBiałko
3.1 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 4 żółtka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać masło, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać1 min/obr. 3.
- Dodać żółtka, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Powstałe purée przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować puree na kształt ptysi (Ø 3 cm) zachowując 1 cm odstępy pomiędzy nimi. Piec 10 min (180°C), termoobieg. Ziemniaki księżnej (pommes duchesse) podawać na ciepło jako dodatek do potraw.