Mus rabarbarowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
163.9 kcal /
685.7 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
34.2 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g wody
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g rabarbaru obranego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 8 – 10 liści mięty, świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • orzechy, całe posiekane, do posypania
  • granola do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 30 g wody i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, rozdrobnić6 s/obr. 6. Rabarbar zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 30 g wody, cukier puder, ekstrakt z wanili i miętę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić8 min/120°C/obr. 1.
  4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 2-6, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, gotować2 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia.
  6. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jogurt, dodać miód, wymieszać, odstawić.
  7. Do szklanych pucharków włożyć po dwie łyżki jogurtu, wygładzić warstwę na dnie, dodać dwie łyżki musu i ponownie dwie łyżki jogurtu, ponownie wygładzić powierzchnię. Wierzch posypać posiekanymi orzechami lub granolą. Odstawić do lodówki na 10 min. Mus rabarbarowy podawać schłodzony.
Przewijanie do góry