Mus rabarbarowy
163.9 kcal /
685.7 kJKalorie
685.7 kJKalorie
2.9 gBiałko
34.2 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g wody
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 500 g rabarbaru obranego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g cukru pudru
- 10 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 8 – 10 liści mięty, świeżych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu płynnego
- orzechy, całe posiekane, do posypania
- granola do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 30 g wody i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, rozdrobnić6 s/obr. 6. Rabarbar zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g wody, cukier puder, ekstrakt z wanili i miętę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić8 min/120°C/obr. 1.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 2-6, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, gotować2 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jogurt, dodać miód, wymieszać, odstawić.
- Do szklanych pucharków włożyć po dwie łyżki jogurtu, wygładzić warstwę na dnie, dodać dwie łyżki musu i ponownie dwie łyżki jogurtu, ponownie wygładzić powierzchnię. Wierzch posypać posiekanymi orzechami lub granolą. Odstawić do lodówki na 10 min. Mus rabarbarowy podawać schłodzony.