
Nachos z ostrą papryczką i tartym serem
539 kcal /
2253 kJKalorie
2253 kJKalorie
18.95 gBiałko
28.98 gWęglowodany
38.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- 150 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g mięsa wołowego, mielonego
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g nachos
- 160 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 15 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
- 200 g sera cheddar, tartego
- 50 g papryczki pepperoni, marynowanej pokrojonej w plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, dusić4 min/120°C//obr. . Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego fasolę, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (funkcja grill).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej nachos. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej równomiernie nachos.
- Piec ok. 5 min (200°C, funkcja grill).
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, dodać cukier, sól, liść laurowy, kurkumę, paprykę, oregano, kmin rzymski, goździk i pieprz cayenne.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek z fasolą, gotować10 min/100°C//obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek z naczynia miksującego za pomocą kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać czekoladę, gotować3 min/100°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić druga miskę, odważyć do niej papryczki.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowaną fasolę, wymieszać za pomocą kopystki. Masę przełożyć na blachę, na której znajdują się nachos. Ułożyć papryczki, posypać serem cheddar, wymieszać za pomocą kopystki.
- Nachos podawać jako przekąskę na ciepło lub zimno.