Muffinki marchewkowe z makiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
273 kcal /
1141 kJ
Kalorie
5 gBiałko
27 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 115 g maku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g migdałów, ze skórką
  • 260 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 115 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 125 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, pozostałe 65 g cukru, cukier waniliowy, dodać migdały, zmielić15 s/obr. 10.
  5. Dodać marchewkę, rozdrobnić12 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać pozostałe 30 g cukru, wymieszać20 s/obr. 4.
  7. Dodać masę marchewkową, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i 40 g soku z cytryny, wymieszać20 s/obr. 5.
  8. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do 15 silikonowych foremek do muffinek. Piec 30-35 min (180°C). Odstawić na kratkę do studzenia. Pozostawić w foremkach na ok. 15 min do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  9. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać 20 g soku z cytryny, wymieszać1 min/obr. 2. Lukrem cytrynowym polać ostudzone muffinki.
  10. Muffinki marchewkowe z makiem podawać udekorowane skórką otartą z cytryny.
Przewijanie do góry