Muffinki marchewkowe z makiem
273 kcal /
1141 kJKalorie
1141 kJKalorie
5 gBiałko
27 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 jajka
- 220 g cukru
- 1 szczypta soli
- 115 g maku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g migdałów, ze skórką
- 260 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 115 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 75 g mąki orkiszowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 – 2 łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 125 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, pozostałe 65 g cukru, cukier waniliowy, dodać migdały, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić12 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać pozostałe 30 g cukru, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać masę marchewkową, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i 40 g soku z cytryny, wymieszać20 s/obr. 5.
- Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do 15 silikonowych foremek do muffinek. Piec 30-35 min (180°C). Odstawić na kratkę do studzenia. Pozostawić w foremkach na ok. 15 min do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać 20 g soku z cytryny, wymieszać1 min/obr. 2. Lukrem cytrynowym polać ostudzone muffinki.
- Muffinki marchewkowe z makiem podawać udekorowane skórką otartą z cytryny.