
Naleśniki z brokułami i sosem serowym
311.7 kcal /
1304 kJKalorie
1304 kJKalorie
16.7 gBiałko
22.8 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 150
- g seragouda pokrojonego na kawałki
- 250 – 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 1 cm kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty bazylii, suszonej
- 2 szczypty oregano, suszonego
- 2 szczypty estragonu, suszonego
- 2 szczypty majeranku, suszonego
- 2 szczypty rozmarynu, suszonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g wody
- 250 g różyczek brokułu pokrojonych na małe kawałki
- Sos serowy: 200
- g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 40 g sera z niebieską pleśnią, typu Blue
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- olej do smażenia naleśników
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser gouda, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pierś kurczaka, dodać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, bazylię, oregano, estragon, majeranek, rozmaryn i oliwę, całość wymieszać, odstawić na 10 min.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim zamarynowaną pierś kurczaka, nałożyć dolną część przystawki Varoma i ułożyć w niej różyczki brokułu, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, brokuły przelać zimną wodą, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzać3 min/70°C/obr. 1.
- Dodać ser z niebieską pleśnią, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać4 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc naleśniki (Ø ok. 20 cm), smażyć ok. 1 min z każdej strony. Naleśniki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju.
- Na każdym naleśniku układać brokuły, mięso i rozdrobniony ser, następnie zawijać, tworząc rulon. Naleśniki delikatnie podsmażyć na patelni ok. 1-2 min, aż do momentu roztopienia się sera. Naleśniki z brokułami podawać z sosem serowym.