
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
565.3 kcal /
2365 kJKalorie
2365 kJKalorie
20 gBiałko
34.3 gWęglowodany
40.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 4
- jajka
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 150 g jogurtu naturalnego
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- Farsz: 150
- g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 500 g serka kremowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu, mielonego
- rukola do podania (ok. 50g)
👨🍳 Przygotowanie
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
- Dodać żółtka, mąkę, jogurt, sodę i sól, wymieszać40 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min.
- Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, tak aby powstał okrąg (Ø ok. 20 cm) o grubości 2-3 mm, smażyć ok. 2 min z każdej strony. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Naleśniki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory i czosnek, zmiksować5 s/obr. 8. Dodać serek, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Farsz przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Naleśniki posmarować farszem, ułożyć na nich rukolę, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukoli podawać na ciepło lub zimno.