
Moussaka
798.8 kcal /
3342.1 kJKalorie
3342.1 kJKalorie
33.4 gBiałko
38.7 gWęglowodany
56.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ½
- łyżeczka soli
- 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g bułki tartej
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
- 600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonej na kawałki
- 300 g krojonych pomidorów, z puszki
- 70 g czerwonego wina
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty kminku, mielonego
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 1 łyżka rozmarynu, suszonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- masło do natłuszczenia formy
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej bakłażan, przełożyć na blachę, układając bakłażany na połowie powierzchni.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ziemniaki, ułożyć na drugiej połowie blachy. Bakłażany i ziemniaki skropić oliwą i oprószyć 1 łyżeczką soli. Piec ok. 15 min (250°C).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, dodać bułkę tartą, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i jagnięcinę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, wino, koncentrat pomidorowy, kminek, oregano, rozmaryn, pieprz czarny, 2 łyżeczki soli i cynamon, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić15 min/120°C//obr. 1.
- Formę (30 x 20 x 6 cm) natłuścić masłem. Upieczone ziemniaki przełożyć do przygotowanej formy, rozkładając je równomiernie na dnie. Następnie wyłożyć mięso z sosem pomidorowym. Przykryć warstwą upieczonych bakłażanów, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/90°C/obr. 1.
- Dodać makę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mleko, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na 15-20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać jajka i 40 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu z bułką tartą, wymieszać20 s/obr. 4. Sos beszamelowy przełożyć na warstwę bakłażanów. Wierzch posypać pozostałą ilością rozdrobnionego parmezanu z bułką tartą.
- Piec 30-40 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu odstawić na 10 min do lekkiego ostudzenia, następnie pokroić na kawałki. Moussakę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.